het eiland

Het waddeneiland

De prachtige natuur op Schiermonnikoog wordt gekenmerkt door een enorm aanbod aan flora en fauna. Misschien wel het meest bekend is het Wad aan de zuidkant van Schiermonnikoog. Tweemaal per etmaal staan deze zandplaten droog. Toeristen en natuurliefhebbers krijgen geen genoeg van de enorme hoeveelheid dieren op het Wad, zoals de vogels en de zeehonden. Andere plekken van ongerepte natuur zijn de Westerplas, de polder vol vogels en de uitgestrekte kwelder met een adembenemend uitzicht.

Bezienswaardigheden

De geschiedenis van het eiland is terug te vinden in bezienswaardigheden zoals de Vuurtoren, de Walviskaken, de Vogelkijkhut en de Eendenkooi. Er zijn ook leuke activiteiten, zoals boottochten en excursies. Tijdens boottochten en excursies kunt u zeehonden en vogels van dichtbij bekijken, het Wad ontdekken en het eiland fietsend leren kennen. U kunt fietsen huren op loopafstand van uw luxe vakantiehuis op de waddeneilanden. Voor jonge kinderen zijn er ook veel activiteiten, zoals de Witte Winde: een dier-en speelwijde waar kinderen lekker hun gang kunnen gaan. Er zijn ezels, een pony, herten, schapen, geiten, knaagdieren en kippen. Onder begeleiding kunnen kinderen hier een rondje maken over het terrein.

Schiermonnikoog persoonlijk ervaren

“Ik was op zoek naar rust, luxe, privacy en een prachtige natuur en vond dit op kaapschier.”

Schiermonnikoog is een nationaal park; een van de spannendste natuurgebieden van Nederland. Ik huur een fiets om dit te ervaren en rij naar de berkenplas, een vennetje in het bos waar enkele kinderen spelen in het water. Ik ervaar onmiddellijk de charme van Schier. Het is de rust die je omgeeft in een landschap wat door de eeuwen heen gevormd en gelukkig behouden is gebleven. Na een goede cappuccino op het terras fiets ik het eiland rond langs de vogelplas om in het schitterende historische centrum te eindigen. Ik loop langs de huizen op de langestreek en denk dat dit nog bestaat.

Nationaal Park Schiermonnikoog is echt bijzonder en ik voel me een bevoorrecht mens. Ik neem wat boodschappen mee en besluit niet te gaan zitten op een van de mooie terrassen in het centrum maar te gaan nagenieten op het brede terras van kaapschier. Een fazant en een konijn houden me gezelschap vanaf de duintop. Ik loop het lichte huis binnen via de grote schuifpui en besluit een boek te pakken uit de goed voorziene boekenkast. Wat is dit een heerlijk huis denk ik, licht, ruim, goed geoutilleerd en zalige banken en bedden. Nu lezen en wat mijmeren op het prachtige terras besluit ik. Ik ben natuurlijk toch in slaap gevallen – wat een rust – en wordt wakker van mijn tienerdochters die roepen: pap het was gaaf op het strand! We gaan een spelletje doen voor het eten besluiten we. Heerlijk die aandacht voor elkaar. Morgen gaan we samen een strandwandeling maken.

Foto's

Voor meer informatie over de beschikbaarheid, prijzen en reserveringen, klik hier.